sâmbătă, 2 februarie 2013

Mesaj pentru "vânătorii de credite"

Dragi colegi,
De când am început înscrierile pentru cursul "Educaţia pentru sănătate. Instruire în acordarea primului ajutor" - dar povestea este mai veche, întrucât se repetă aproape în fiecare an! - sutn asaltat de întrebări care gravitează invariabil în jurul aceleaşi teme - se dau credite pentru participarea la curs? Întrebările - care vin cu predilşecţie din partea unui anumit segment de cadre didactice care predau în învăţământul preuniversitar - sunt formulate într-o manieră asertivă şi, implicit, de foarte mult bun simt, altele îmî sunt adresate într-un mod care nu încurajează sub nici o formă un dialog constructiv. Tuturor colegilor care mi-au adresat asemenea întrebări, celor care doar s-au gândit să o facă, dar şi celor care o vor face anii viitori, le adresey următorul mesaj.

Cursurile pe care DPPPD Oradea le organizează la Stâna de Vale au debutat în martie 2006 şi au avut drept gruup-ţintă studenţi ai Universităţii din Oradea cărora am dorit să le oferim şi alt gen de activităţi decât cele cu care sunt obişnuiţi şi care le sunt incluse în curricula facultăţilor lor. Asta deoarece consider că avem în Universitate şi, în plan mai larg, în oraş colegi extrem de valoroşi care ţin cursuri interesante dar la care nu au acces decât strict persoanele vizate. Asta în condiţiile în care continutul ar putea fi interesant şi folositor şi pentru alte persoane. Treptat, din motive care îmi scapă, studenţii din grupul ţintă iniţial au fost înlocuiţi de profesori care predau în învăţământul preuniversitar şi universitar. Încet-încet ne-a, extins, ieşind din Oradea şi având cursanţi din Aleşd, Marghita, Balc, Tinca, Valea lui Mihai, Ţara Beiuşului etc., iar apoi din judeţele limitrofe precum Satu Mare, Sălaj, Arad, Maramureş, Hunedoara etc. A crescut şi numărul solicitărilor, astfel încât din 2010 organizăm câte două serii de curs, iar dacă ne-am ambiţiona un pic am putea face chiar şi 3 astfel de formaţii. Mai mult, pentru o cât mai bună popularizare a evenimentelor, am inclus aceste cursuri în oferta educaţională a CCD Bihor începând cu anul şcolar 2011 / 2012, iar pe viitor ne propunem promovarea lor cu sprijinul MEN. Pentru toate acestea, le sunt recunoscător celor peste 140 de colegi care an de an ne onorează cu prezenţa lor.
Un lucru totuşi a rămas neschimbat la aceste cursuri - dorinţa noastră de a le oferi celor interesaţi subiecte incitante şi utile atât pentru dezvoltarea lor profesională, cât şi personală, subiecte cu care să nu aibă posibilitatea să se întâlnească atât de des cum ar fi în cazul celor legate de formarea în specialitate. Cu alte cuvinte, să fie într-adevăr un fel de şcoală altfel. În acest sens, am încercat să vă oferim informaţii despre cum se organizează diferitele excursii şi alte activităţi extrtaşcolare pentru petrecerea timpului liber, despre modul de realizare al fotografiilor şi al filmelor didactice, despre mosul în care ne promovăm imaginea personală şi a şcolii în care predă, despre modul în care oferim primul ajutor în caz de urhenţe medicale ş.a.m.d. Singura rugămonte pe care o am faţă de Dvs. este ca, în aceste condiţii, la cursurile de la Stâna de Vale să nu participe decât colegii interesaţi strict de conţinutul cursului şi de atmosfera care se crează în jurul acestuii eveniment. Înţelegem nevoia disperată a unor colegi de a acumulat cât mai multe credite - până la urmă trăim cu totii în acelaşi sistem în care diploma contează mai mult decât competenţele pe care, eventual, le acoperă - dar preocuparea obsesivă a unor profesori pentru acest lucru sau chiar "şantajul" la acre unii recurg, cum că dacă nu se dau credite ei nu vin la curs contravine filosofiei acestui program. Dragi colegi, aceasta este o activitate non-formală şi, ca atare, non-obligatorie, prin urmare cei care apreciaţi alte valori decât cele pe care vi le propunem noi, vă rog, politicos, lăsaţi-ne în pare!!! Piaţa educaţională românească este plină de oferte de formare continuă în care se acordă şi credite şi poate ieşiţi şi mai ieftin şi cu mai puţin deranj. Vă rog să vîă orientaţi către acele activităţi şi să lăsaţi locurile de la Stâna de Vale pentru cei cu adevărat interesaţi de ceea ce se discută şi face aici. Deoarece, vă sigur, că sunt destui colegi care ne apreciază pentru ceea ce facem şi pe care vom încerca să nu îi dezamăgim, inclusiv prin acordarea de credite, dar numai întrunind condiţiile legale!
Vă mulţumim pentru înţelegere şi colaborare şi vă aşteptăm cu drag la Stâna de Vale!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu